Frankrijkemigratie.nl
Voor al uw juridisch advies Nederland-Frankrijk
 

Estateplanning (schenkingsrecht en successierecht, testamenten)

 

In binnenlandse situaties is er vaak aandacht voor de jaarlijkse aangiften inkomstenbelasting. Jaarlijks wordt een adviseur ingeschakeld om de aangifte zo voordelig mogelijk in te vullen.

Het belang van een goede estateplanning is in veel gevallen vele malen interessanter. Maar zelden wordt daar goed naar gekeken. Vlak voor het overlijden (als er weer een adviseur bij wordt geroepen) is er nog maar weinig te corrigeren. Een goede estateplanning vindt plaats gedurende het leven en niet pas de laatste jaren.

 

In internationaal verband is estateplanning nog belangrijker. Zo wijken de Franse regels van erfopvolging sterk af van de Nederlandse regels. Uw Nederlandse testament dekt vaak het bezit in Frankrijk niet. Vanaf augustus 2015 is een rechtskeuze voor het Nederlandse recht mogelijk, ook al woont u in Frankrijk. De nalatenschap wordt dan verdeeld volgens het testament en het Nederlandse recht. Wel kunnen er Franse successierechten verschuldigd zijn. De verdeling van de nalatenschap en de verschuldigdheid van successierechten zijn twee verschillende items. 

 

Graag neem ik met u uw persoonlijke situatie door.
Uw financiële situatie zal daarbij besproken worden, de aanwezigheid van huwelijkse voorwaarden, de aanwezigheid van testamenten, de gevolgen van een mogelijke (r)emigratie etc.

 

Neem geheel vrijblijvend contact op voor het maken van een afspraak.